rapport
rapport

TAXATIEPRO.NL

Desktop taxatie 

Sinds 1 juli 2021 is het conform de richtsnoeren van de Europese Bankautoriteit (EBA) voor bancaire hypotheekverstrekkers niet meer mogelijk om gebruik te maken van een modelwaarderapport, zonder tussenkomst van een taxateur. 

Hiervoor in de plaats is de desktop taxatie in het leven geroepen. Bij een desktop taxatie worden thee modelwaarderapporten opgevraagd en dient een lokale taxateur de modelwaarderapporten goed of af te keuren. Een desktop taxatie kan alleen gebruikt worden voor het verkrijgen van een financiering met Loan-to-Value welke niet hoger is dan 90%. Daarnaast is er een lijst van uitvalcriteria. Hou er wel rekening mee dat nog niet alle banken een desktop taxatie accepteren. Vraag dit na bij jouw hypotheekadviseur. 

Taxatie nodig? Vraag direct aan!

Taxatie rapport binnen 2 dagen na oplevering woning.

Desktop taxatie is een efficiënte manier om de waarde van een eigendom te bepalen zonder dat er een inspectie plaatsvindt. Dit wordt vaak gebruikt voor verkoop, verhuur of hypotheekdoeleinden. Taxatiepro maakt gebruik van verschillende online bronnen zoals kaarten, foto's en gegevens van vergelijkbare eigendommen om een goede inschatting van de waarde te maken.

Een belangrijk voordeel van desktop taxatie is dat het sneller en goedkoper is dan een reguliere taxatie. Er hoeft geen inspectie plaats te vinden, waardoor er minder tijd en kosten gemoeid zijn met het proces. Daarnaast is het ook handig voor eigendommen die moeilijk te inspecteren zijn, zoals vervallen gebouwen of gebouwen die momenteel bewoond zijn.

Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan desktop taxatie. Omdat er geen inspectie plaatsvindt, kan de taxateur geen gebreken of defecten in het eigendom vaststellen. Dit kan leiden tot een onnauwkeurige waardebepaling. Daarnaast zijn er ook beperkingen in de hoeveelheid informatie die beschikbaar is via online bronnen.

In sommige gevallen kan desktop taxatie een uitstekend alternatief zijn voor een reguliere taxatie of een gevalideerde taxatie. Het is echter belangrijk om te realiseren dat het niet geschikt is voor elk type eigendom en dat er beperkingen zijn aan de hoeveelheid informatie die beschikbaar is. Als je twijfelt, raden wij je aan om contact op te nemen met een professionele taxateur om te bepalen of desktop taxatie de juiste keuze is voor jouw situatie.

Hoe kan een desktop taxatie bijdragen aan de aankoop van een huis?

Desktop taxatie kan bijdragen aan de aankoop van een huis door de potentiële koper in staat te stellen om een realistische inschatting te maken van de waarde van het huis voordat ze een bod uitbrengen. Dit kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over hoeveel je wilt bieden en of je je financieel comfortabel voelt bij je aankoop.

 

Daarnaast kan een desktop taxatie ook worden gebruikt als ondersteuning bij de onderhandelingen over de verkoopprijs van een huis. Als je een onafhankelijke waardebepaling hebt van een professionele taxateur, kan dit je helpen om je bod te onderbouwen met concrete gegevens.

 

Desktop taxatie kan ook nuttig zijn wanneer je op afstand woont of geen tijd hebt om een huis persoonlijk te inspecteren. Met behulp van online bronnen zoals kaarten, foto's en gegevens van vergelijkbare eigendommen, kan je een goede inschatting maken van de staat van het huis en de locatie, en zo een weloverwogen beslissing nemen over de aankoop.